-

HomeIELTS SpeakingSpeaking Part 1Top 10 Topics IELTS Speaking Part 1 - 2022

Top 10 Topics IELTS Speaking Part 1 – 2022

IELTS Speaking Part 1 is the easiest and gentlest part of IELTS Speaking. To make this warm-up very convenient, make sure you practice the Topics carefully. Below is a summary of the latest Topics, Question and Answers in 2022.

Questions and Sample Answers

Topic 1: Work/ Study

Question 1: Are you a student or do you work?

Answer: I’m a student at Foreign Trade University, which is located on Chua Lang street. My school is about 5 kilometers away from where I live.

Question 2: Do you enjoy what you study?

Answer: Not really. I don’t think what I’m learning is practical and there is always a lot of homework and deadlines. But my friends at school are really nice. They are the main reason that I go to class.

Topic 2: Accommodation

Question 1: Are you living in a house or a flat?

Answer: Currently I’m renting a flat on Phao Dai Lang Street. It’s not so far from my workplace, only about 2 kilometers.

Question 2: How long have you been living there?

Answer: Less than a year. Before I moved to this flat, I was living with my parents but it’s too far from my workplace and the traffic there was always terrible. It took me a long time to find this place but I’m pretty happy with it now.

Question 3: If you could change something about your neighborhood, what would it be?

Answer: Hmm… That’s an interesting question. Actually I’ve never thought of this before.

My neighborhood is pretty good I think. It’s quite civilized, and the location is convenient for me to travel to work. I don’t think I would change anything.

Topic 3: Holiday

Question 1: Are there a lot of holidays in Vietnam?

Answer: Let me see…quite a lot. I mean, there’re holidays almost every month, and sometimes these holidays are to celebrate the most ridiculous things. But I’m fine with that, you know, I have more days off from work!

Question 2: What do Vietnamese people like to do during their holidays?

Answer: I think most Vietnamese people want to stay at home to relax and recover from their busy schedules at work and school. I also notice that some families in the city often go on a picnic during these days.

Topic 4: Patience

Question 1: Are you a patient person?

Answer: Yes I am. But I used to be a very hot-tempered kid who always got annoyed if someone kept me waiting even for 10 minutes.

Question 2: Have you ever lost your patience?

Answer: I sometimes lose my patience when I’m stuck in traffic for hours after a hard day’s work or I’m constantly interrupted by my family members while working in my room.

Question 3: When do you need patience the most?

Answer: Well, being impatient can cause undesirable results, for example, when studying English, you need to build up your knowledge day by day, but sometimes you have to take some rest. So, I think I need to be patient when learning a new language.  

Topic 5: Color

Question 1: What is your favourite colour?

Answer: When I was growing up, I guess blue was my favourite colour. I don’t know why, but I always really liked things that were dark blue. These days though, I tend to have a preference for green things. So I suppose green and blue are the colours that I like most.

Question 2: Did you like that colour when you were small?

Answer: As I mentioned, I always liked dark blue when I was young, but green is something that I started to like just a couple of years ago.

Question 3: Is the colour of your car or motorbike important? Why?

Answer: Yes, and no. I mean, I don’t really care what colour it is; however, I wouldn’t really like to have a pink motorbike. Pink is a little bit too feminine for me. These days I have a black motorbike, which I think is a good colour for it.  

Topic 6: Morning routine

Question 1: What do you do in the morning?

Answer: So normally I like to wake up around 7am, have a light breakfast, and do some household chores, like wash the dishes or sweep the floor, or something like that. Then I usually do some exercise for an hour or two and have a second breakfast at about 9.30. After that, I have some spare time to do other things, like my hobbies, or some other things that I need to get done.

Question 2: Have you ever changed your routine?

Answer: Of course. I mean, my routine depends on my work. These days I work as an English teacher which requires me to work in the afternoon and evening, so I have plenty of free time in the morning. But in the past I used to have a nine-to-five job, so my routine was completely different then.  

Question 3: Do you often have breakfast?

Answer: Yeah, every day. My brain can’t function properly without a good breakfast. In fact, as I mentioned before, I usually have two breakfasts, a light breakfast when I wake up, and then a bigger breakfast around 9 or 10 am. I don’t know how people live without breakfast.  

Topic 7: Festivals

Question 1: What is your favorite festival?

Answer: I have to say, Mid-Autumn Festival would be my favourite festival. Like the name suggests, this festival takes place in the middle of Autumn, which is August 15th according to the Lunar Calendar. I love all the special treats during this holiday, especially moon cakes.

Question 2: What is the most popular Vietnamese festival?

Answer: Well, the most popular Festival in Vietnam is the Lunar New Year Festival. It’s the time for family reunions as people who work far away from home can get to spend some valuable time with their loved ones after a long year of being separated.

Question 3: Do you like western festivals?

Answer: Honestly, I only know a little about western festivals, but I guess the one I find most interesting would be Halloween. You know, it’s just a lot of fun to see people dressing up in many different creative costumes. If I had a chance, I would definitely want to celebrate it in other countries to see what it’s like.  

Topic 8: Neighborhood

Question 1: Tell me about the place you are living in.

Answer: Well currently I live in an apartment in downtown Hanoi. It’s quite a bustling area with a lot of shops, offices and quite a big park just around the corner from my house. You can also find people from all walks of life around the area.

Question 2: Do you know a lot of people there?

Answer: No, not really. I know just a couple of people who live in my building, but otherwise I don’t really know anyone.

Question 3: Do you like your neighbours?

Answer: Sure. I mean we don’t meet each other very often or anything but they all seem to be nice, friendly people.  

Topic 9: Water

Question 1: How often do you drink water?

Answer: I drink a lot of water every day. Probably I drink between 2-3 litres a day, depending on how hot it is, or how much exercise I have done.

Question 2: Do you often drink bottled water or tap water?

Answer: Well, unfortunately tap water is full of chemicals that are harmful to your health, so I never drink it. I only drink filtered water that comes in big plastic containers.  

Topic 10: Gardens/Parks

Question 1: Do you have a garden where you live?

Answer: Well, I’m currently living in an apartment in a condo near the heart of Hanoi, so as you can imagine, there is no space for a garden in there. However, I do have a lovely garden in my parents’ house where I grow all kinds of flowers and plants.

Question 2: Is there a park near your house?

Answer: Fortunately yes, my house is located near a large park with a wide variety of flowers and big trees, so it is an ideal place for me to stroll around and blow off some steam every weekend.

Question 3: Would you like to change anything about the park?

Answer: The park itself is really nice, but it would be better if there were more lights around the park to make it slightly brighter. To be honest, I find it a bit scary when jogging there at night, so I only go there during the day.  

LATEST POSTS

#1 IELTS App
Get free IELTS speaking, listening, vocabulary and writing practice samples and get ready for the exam with our IELTS prep apps.

Top Pages

Popular Last 24h